Program stipendiranja u ak. 2024./2025. godini

Pokrenuli smo novi program stipendiranja nadarenih studenata! Uvjereni smo da su digitalne tehnologije važne za razvoj društva i da podižu nivo konkurentnosti na svjetskom tržištu. Kako smo svjesni da u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i cijelom svijetu nedostaje stručnjaka upravo iz ovog područja, programom stipendiranja želimo potaknuti studente na razvoj izvrsnosti u navedenom području.

Program stipendiranja na fakultetu eMPIRICOM realizujemo kroz sljedeće aktivnosti:

Intervju i test za stipendije

Fakultet eMPIRICOM i ove akademske godine organizuje testiranje za stipendije – eMPIRICOM ICT Challenge, uz novinu – intervju za stipendije, na što se mogu prijaviti svi učenici četvrtih razreda srednjih škola iz Bosne i Hercegovine. Intervju i testiranje se organizuju jednom mjesečno tokom aprila, maja i juna, u sklopu događaja Let‘s Talk, Learn and Win Day eMPIRICOM. Učenici na ovaj način mogu ostvariti stipendiju u rasponu od 5% do 100% iznosa školarine za upis na prvu godinu studija.

Raspored održavanja Let‘s Talk, Learn and Win Day eMPIRICOM, sa prijavnim obrascem, pogledajte OVDJE.

Stipendije za izvrsnost

Fakultet eMPIRICOM ove akademske godine stipendira uspješne maturante srednjih škola koji upišu studij Računarstva i informatike. Stipendija obuhvaća ostvareni iznos školarine za upis na prvu godinu studija.

Ova stipendija dostupna je za izvrsne učenike četvrtih razreda srednjih škola iz Bosne i Hercegovine – buduće studente fakulteta eMPIRICOM. Kriteriji za ocjenjivanje uključuju, ali nisu ograničeni, na uspjeh u srednjoj školi, uspjeh na takmičenjima, učešće na sajmovima nauke i inovacija, vannastavne aktivnosti, angažman u nevladinom sektoru i rezultate intervjua učenika. Raspon dostupnih stipendija na osnovu izvrsnosti kreće se od 5% do 80% školarine za prvu godinu studija.

Konkurs za stipendije za izvrsnost bit će objavljen u maju.

Stipendije za više studijske godine

Počevši od generacije upisane u akademskoj 2024./2025. godini ustanovljava se novi program stipendiranja studenata za ostvarene izvrsne rezultate tokom studiranja. Stipendija pokriva ostvareni iznos školarine za upis na višu godinu studija, do maksimalno 30% iznosa školarine. Stipendija koja se odobravaju za pojedinu godinu studija odnosi se samo na tu godinu. Stipendiranje u idućoj godini vezano je uz ostvareni rezultat u prethodnoj studijskoj godini. Kriteriji za ocjenjivanje uključuju da je student/ica u ljetnom ispitnom roku položio/la sve ispite, a prosječna ocjena ne smije biti manja od 9.