Kreirali smo savremen i inovativan studijski program u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, usmjeren ka sticanju praktičnog i primjenjivog znanja koje privreda i industrija danas traže i koji će vam omogućiti visoku prepoznatljivost i zapošljivost unutar struke.

U okviru studijskog programa Računarstvo i informatika imate mogućnost da se specijalizujete u određenoj oblasti računarstva i informatike izborom jednog od četiri smjera:

    • Softversko inženjerstvo
    • Inženjerska informatika
    • Multimedijsko računarstvo
    • Poslovna informatika

Trajanje studija je 6 semestara (3 godine) za obim studija 180 ECTS kredita, odnosno 8 semestara (4 godine) za obim studija 240 ECTS kredita, na svakom smjeru.

Nakon završetka studija stičete diplomu o završenom prvom ciklusu studija za akademsku titulu i stručno zvanje:
BACHELOR-INŽENJER RAČUNARSTVA I INFORMATIKE (sa naznakom smjera i broja ECTS)
STUDIJSKI SMJEROVI:

Po završetku studija imat ćeš sva potrebna znanja o softverskom inženjerstvu, ovladat ćeš glavnim objektno orijentisanim jezicima, naučit ćeš programirati, razvijati i održavati složene aplikacije i informacijske sisteme. U kojem god od ovih segmenata vidiš svoju budućnost, s diplomom ovog smjera joj zasigurno krećeš ususret s vjetrom u leđa.

Neki od poslova za koje te pripremamo su: inženjer za razvoj složenih  aplikacija (za dektop, web, mobilne uređaje); stručnjak za razvoj i upravljanje informacijskim sistemima; voditelj projekata razvoja aplikacija.

Sada je pravo vrijeme da se uključiš u igru i odlučiš studirati jednu od najtraženijih grana računarstva i informatike, te postaneš ključni igrač na digitalnom području.

Po završetku studija znat ćeš sve što je potrebno za primjenjivanje i održavanje složenih informacijskih sistema koji se zasnivaju na najsavremenijoj tehnologiji današnjice.

Studij Inženjerske informatike daje ti vještine i znanja pomoću kojih ćeš moći izgraditi karijeru u stvarnom svijetu sistemskog i programskog inženjerstva bilo gdje u svijetu.

Neki od poslova za koje te pripremamo su: sistemski inženjer; menadžer sigurnosti informacijskih sistema; inženjer za razvoj i upravljanje informacijskim sistemima; inženjer za razvoj poslovnih informacijskih sistema.

Sistemski inženjeri su druga najtraženija grupa IT stručnjaka u BiH i Evropskoj Uniji. Ako se odlučiš za ovu karijeru, očekuje te multidisciplinaran posao koji svakodnevno donosi nove izazove.

Po završetku studija znat ćeš kako najbolje uklopiti medijske tehnologije u svaki projekat, te kako savladati najbolje prakse u stvaranju multimedijskog sadržaja. Postat ćeš majstor dizajna usmjerenog na korisnike, spreman za sve izazove ove dinamične karijere u BiH i u svijetu.

Neki od poslova za koje te pripremamo su: inženjer za razvoj 3D modela, animacije i vizualizacije; voditelj multimedijskih projekata; web dizajner; stručnjak za digitalni audio i video.

Odaberi dinamičnu i fascinantnu karijeru za kojom će potražnja rasti i u budućnosti.

Po završetku studija znat ćeš kako koristiti velike količine podataka za optimizaciju poslovnih rezultata i pronalaženje inovativnih rješenja za probleme u poslovnom svijetu, moći ćeš pridonijeti poboljšanju poslovne efikasnosti u organizaciji, vladat ćeš analizom sistema, upravljanjem projektima i organizacijama, znat ćeš implementirati i održavati informacijske sisteme, uz obezbjeđenje informacijske sigurnosti.

Neki od poslova za koje te pripremamo su: šef odjela poslovne informatike; voditelj projekata; sistem analitičar; savjetnik za razvoj informacijskih sistema.

BROŠURU – VODIČ ZA STUDENTE možete pogledati ovdje.
SP_racunarstvo_informatika