MySQL (Structured Query Language) je projekat otvorenog koda (open source) švedske kompanije MySQL AB, koja se sada nalazi u vlasništvu kompanije Oracle. MySQL je RDBMS (Relational Database Management System) sistem za upravljanje relacionim bazama podataka. Aplikacije koje koriste MySQL bazu podataka su TYPO3, Joomla, WordPress, Drupal kao i mnogi drugi softveri. MySQL također koriste i najpoznatiji web lokacije kao što su Facebook, Twitter, Flickr, Youtube i Google (ne uključujući pretragu).

Ovaj modul obrađuje osnove baza podataka i SQL tehnologije kroz MySQL server, rukovanje alatima za upravljanje MySQL serverom, kreiranje optimiziranih upita i rukovanje tokovima podataka, upoznavanje funkcionalnosti MySQL servera, strategije indeksiranja, backupa i optimizacije. Na kraju ćete ovladati naprednim mogućnostima MySQL-a kao što su transakcije, pogledi, uskladištene procedure, funkcije i trigeri.

Nakon uspješno završenog modula posjedovat ćete sva neophodna znanja i vještine za upravljanje bazama podataka kroz MySQL sistem.