Swift je objektno orijentiran programski jezik opšte namjene koji se prvenstveno koristi za pisanje aplikacija za Apple platforme (iOS, macOS, watchOS, tvOS, Linux i z/OS). Osim toga, Swift je odličan izbor za server-side aplikacije koje zahtijevaju visoke performanse kompajlera, nizak stepen korištenja memorije i visok nivo bezbijednosti. Swift je sve popularniji programski jezik i za razvoj IoT (Internet of Things) aplikacija. Riječ je o mladom programskom jeziku koji je predstavljen 2014. godine. Ipak, zahvaljujući jednostavnosti korišćenja, stabilnosti i sigurnosti, ovaj jezik je za kratko vrijeme postao izuzetno popularan. Programski jezik Swift se može pisati u različitm okruženjima. Najpoznatiji je Xcode, a pored njega, koriste se i Playground, Atom, SublimeText.

U okviru ovog modula ovladat ćete naprednom Swift sintaksom, kao i upotrebom Cocoa i Cocoa Touch biblioteke. Kontrola toka i blokovi, funkcije, klase, strukture, objekti, nasljeđivanje, povezanost, korisničko sučelje, layouti, su neki od baznih koncepata Swifta koje ćete naučiti u okviru ovog modula.

Na kraju ćete uspješno svladati Swift – moderan, moćan i intuitivan programski jezik, uz koji ćete koristiti alate neophodne za uspješan razvoj i distribuiranje vaših aplikacija za iOS platformu.